Савети за васпитавање детета

Поделите

Дозволити детету да ради шта хоће,

онда када оно у себи још није развило било

какве могућности контроле,

представља издају идеје слободе.

 Марија Монтесори

                                                                         Добро васпитање је највеће добро које

можемо оставити својој деци.

  Индијска и татарска пословица

 Карактер деце не развија се толико

под утицајем онога што им се заповеда,

већ више под утицајем онога што им се

допуша да чују и виде.

В.Р.Бич

 Сва тајна васпитања јесте у томе да

човек научи како ће мудро да проводи време.

 Спенсер

 

ПРИЗНАЈТЕ КАДА НИСТЕ У ПРАВУ

Када урадите било шта због чега вам је жао (подигнете глас, кажете нешто…), прво се смирите а онда поправите ситуацију са дететом. Ако очекујете од њега да се извини вама када погреши, и ви морате урадити исто и тако бити добар пример.

ПОХВАЛИТЕ ДЕТЕ КАДА СЕ ТРУДИ

И прављење грешака и губљење утакмица заслужују похвале. Ставите детету до знања да сви понекад побеђујемо а понекад губимо и да сте поносни на њега зато што је учествовало и забавило се.

ПУСТИТЕ ДА ДЕТЕ ИМА СВОЈУ ЛИЧНОСТ

Нормално је да своје дете посматрате као део себе, али дајте му простора да буде оно што оно јесте – чак и ако то није увек оно што сте ви имали на уму.

ДАЈТЕ ДЕЦИ МАЛО КОНТРОЛЕ

На пример, ако дете помаже приликом планирања оброка и куповине, пре ће јести оно што се спреми јер је имало улогу у томе. Ако оно само одабере боју четкице, вероватније је да ће редовније прати зубе и слично. Колико контроле ћете дати детету одредите у складу са узрастом.

УЧИТЕ ДЕТЕ КАКО ДА КОНТРОЛИШЕ СТРЕС И ФРУСТРАЦИЈУ

Немојте превише штитити дете, нека од малена учи да се бори са фрустрација. На пример, када дете прави кулу од коцкица и све се сруши а оно почне да се нервира и плаче, прво му објасните да разумете колико је то страшно, дајте му времена да се исплаче мало а онда му покажите да може да направи још вишу кулу!

НЕ ПОКУШАВАЈТЕ ДА ПРЕВАРИТЕ СВОЈЕ ДЕТЕ

Знајте да је увек боље рећи истину, чак и када се то детету не свиђа. Важно је да вам верују као и да буду емотивно припремљена за оно што их чека.

БУДИТЕ КОНЗИСТЕНТНИ

Деца желе да знају да стварно мислите оно што кажете и да правила остају иста. Како би се умањио њихов стрес и да би се осећала добро, деца морају да имају параметре који су непромењиви. У супротном, деца ће бити збуњена, као да им се дрма тло под ногама.

ПРЕКИДА ВАС ДОК ГОВОРИТЕ

Ваше дете је веома причљиво и жели стално да вам нешто каже или пита, а самим тим непрастано прекида ваш разговор са другим људима. Психолози саветују да је неопходно да научите дете да не скреће превише пажњу на себе и да мора бити толерантно и пружити шансу другима да говоре. Овај проблем треба да се искорени још док су деца мала, да не би ово понашање усвојили и имали проблема током одрастања.

ДЕТЕ ЈЕ ТОКОМ ИГРЕ НАСИЛНО

Ако се ваше дете током игре са другарима стално гура, штипа или отима ствари, онда је јасно да имате проблем са агресивниим понашањем. Ако ово не спречите док је дете мало, психолози истичу да је већ од осме године теже васпитати агресивно дете и указати му на грешке. Ако не регујете на време дете ће насиље прихватити као оправдан начин понашања.

ПРАВИ СЕ ДА ВАС НЕ СЛУША

Ако вашем детету поновите неколико пута да вам нешто донесе или да покупи играчке, а оно не регује, већ сте у проблему. Никако немојте да попустите и сами урадите оно што сте тражили од детета јер ће тако дете сматрати да може да вас контролише у свакој ситуацији.

УЗИМА СТВАРИ БЕЗ ПИТАЊА

У реду је ако дете хоће себе да почасти чоколадом, понекад без питања укључи телевизор или седне за компјутер. Међутим, ако почне учестало да узима ствари које хоће и ради шта хоће, не поштујући ваша правила, онда ћете бити у проблему кад порасте. Дете које зна да му је све што жели приступачно, неће знати за границе и ваша правила му ништа неће значити кад постане тинејџер.

ОСТАВИТЕ ТЕЛЕФОН И КОМПЈУТЕР

Родитељи често заборављају да је највреднија ствар коју могу пружити свом детету њихово време и потпуна пажња. Зато се потрудите да будете потпуно присутни када сте са дететом. Искључите свој телефон понекад када дођете кући или одредите одређено време (макар сат времена) када ћете искључити сву електронику и бити само са дететом и породицом.

ЗАПАМТИТЕ ФЕНОМЕН ПОЛОМЉЕНОГ КЕКСА

Сваки пут када осетите потребу да умањите значај дечијег проблема и објасните му зашто не би требало да се нервира око нечега што се вама чини безначајним, сетите се како деца посматрају поломљени кекс. За одраслу особу то је ништа, али за дете то може значити „смак света“. То није оно што је дете очекивало, што жели и за њега је то несавладива препрека. Тако је и са другим проблемима, немојте их омаловажавати.

ДЕФИНИШИТЕ ДЕТЕТОВ ПРОБЛЕМ И ОСЕЋАЊА ЗА ЊЕГА

Када схватите дететово понашање, покажите му то и речима изразите његова осећања и жеље.

НЕМОЈТЕ СЕ СТРЕСИРАТИ ОКО МАЛО СУЗА

Плакање је начин на који деца ослобађају стрес. Зато се деца боље осећају када се добро исплачу. Уместо да молите дете да престане да плаче реците му да је у реду плакати, уверите га да ћете бити ту и да ће се осећати боље врло брзо.

ЗАУЗИМА ЛОШ СТАВ

Ако ваше дете „преврне“ очима када га критикујете или почне да вам се руга и понавља ваше речи, никако немојте да занемарите овакво понашање. Многи родитељи мисле да је ово само једна од фаза одрастања и да ће проћи, али ако не спречите, наставиће тако да се понаша. Неће такав став имати само пред вама, већ и пред другим одраслим и наставницима, јер ће мислити да ако ви то толеришете, и они ће.

http://www.prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/najbolji-saveti-psihologa-o-vaspitanju-dece.html

http://mondo.rs/a934914/Magazin/Porodica/Saveti-za-vaspitanje-dece.html

https://www.google.rs/search?q=IZREKE+O+VASPITANJU&espv=2&biw=1366&bih=599&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwibhZCtid3QAhUBmywKHRvwDqkQ_AUIBigB

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *