Историјат

Поделите

 

Први подаци о зидању Основне школе „Краљ Александар I“ датирају с почетка 1937. године. За само зидање школске зграде формиран је посебан фонд из кога су се плаћали зидарски радови, иако пре тога, како сведоче извештаји из тог времена, то није био обичај. Већ средином 1938. године школска зграда је покривена да би, по неким подацима, на Видовдан 1939. године школа била свечано отворена, што је био велики догађај у тадашњем Пожаревцу. Настава у самој школи је највероватније почела у септембру исте године. Прво пуно име школе било је „Основна школа Великог Краља Александра I Ујединитеља“. У току Другог светског рата школа под истим именом у прекидима обавља наставни рад, с обзиром на то да је окупатор, за потребе немачке управе, на неко време реквирирао целу школску зграду. По завршетку рата школа неко време нема име и у документима се јавља само као “Школа број 3“. Извештаји из тог периода сведоче да је „Школа број 3“ имала најбоље услове за рад и да је најмодерније и најбоље опремљена школа у граду. На почетку школске 1948/49. школа напокон добија име – Основна школа „Вељко Дугошевић“ по народном хероју из Другог светског рата. 7. септембра 1956. године Народни одбор општине Пожаревац укида Основну школу „Вељко Дугошевић“ и оснива осмогодишњу школу „Вељко Дугошевић“. Под тим именом школа ће радити све до 21. јануара 2002. године, када поново добија своје прво име „Краљ Александар I“

За све то време, без обзира на промене имена, основна школа „Краљ Александар I“ је обављала васпитно-образовни рад и остала доследна својим принципима у образовању и васпитању нових нараштаја. Поред редовне наставе, извођене су екскурзије, рекреативне наставе, радне акције.

Школа је имала и богат културно-уметнички живот, организовала је разне спортске активности у којима су ученици могли на најбољи могући начин испољити своја знање и таленте. Објављује чак и свој часопис. Иако је стара зграда школе саграђена давне 1939. године, она је била у сталном дограђивању (нова зграда, анекси), обнављању и уређивању, како би и ученици и наставно особље имали што пријатнији боравак у њој.