Порука школског психолога родитељима

Поделите

                             ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ,

     На заједничком смо задатку, већ сарађујемо, сада у измењеним околностима, у ванредним приликама, са циљем да нашој деци буде добро. Желимо да сачувају здравље, емоционалну стабилност, сигурност, да се ослободе стреса ,  како због схватања реалне опасности од корона вируса, тако и због  ирациналних страхова  које су изградили својим размишљањем, надоградњом- емоционалним условљавањем.

  Свако дете пролази свој пут социјализације и има само свој начин изражавања што га чини посебним, а и у зависности од  узраста. У овим, ванредним, околностима може да створи осећај инфериорности, несигурности, осећај кривице… Промене у понашању се могу огледати кроз  повлачење у себе, губитак апетита или појачан апетит, безвољност, слабију конценрацију пажње, агресивно понашање. Све те промене су, углавном, пролазног карактера, а могу бити и трајнијег, али за све то има решења.

  Односи родитеља и детета су, због динамичког значења, основа за базичну,основну сигурност детета  која се касније одсликава на све области живота. Поклоните им своју пажњу и љубав, сада у овим околностима, још у већој мери. Похвале и љубав не кваре децу, напротив! Многи чиниоци су важни за правилан развој детета, посебно у ванредним околностима. Најпре, родитељи треба да се потруде  да своје страхове  сведу на најмањи могући ниво, јер страхови спречавају човека да се креће напред у животу. Суштина страха је страх да нећете моћи да се носите  са свим оним што ситуација намеће. Позитивно размишљање, афирмација је начин обраћања самом себи у свом најмоћнијем облику. Ја могу са тиме да се носим! Без обзира шта да се догађа треба рећи ДА уместо НЕ. Емоционална размена између деце и родитеља је неопходна, али у овој ситуацији деци није потребан додатни страх добијен од родитеља.

  Такође за децу је од изузетног значаја организација времена. Деца треба да  науче да  управљају временом, па им помозите у томе. Потребно је направити план и рокове за обављање посла и за одморе. Уколико се сачини план дете се осећа сигурнијим, вреднијим, јер је остварењем плана урадило нешто добро за себе, а уколико се не испланира долази до досаде код детета.

  Веома је важна и комуникација родитеља са дететом. Комуникација треба да буде јасна. Најпре, и родитељ и дете треба да науче да слушају једни друге. Потом родитељ треба да објасни  детету шта тражи, очекује од њега. Дозволите му да се изрази, нарочито осећања. Будите му пример. Најбољи начин да дете научите нечему јесте да му дате  пример, што значи да се држите  правила која  постављате својој деци.

   Много је важних Тема које се тичу развоја деце и њихових развојних проблема, недоумица,па ако их имате изволите да их заједно поделимо.

                                                                                                     Психолог Школе

                                                                                               Бранка Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *