„Имамо визију савремене школе“

Поделите
Текст и фотографије преузети са http://recnaroda.co.rs  22/01/2018

Прво полугодиште ближи се крају, а Основна школа „Краљ Александар I“ у потпуности остварује план и програм прописан од стране надлежног министарства. Директор Школе Горан Сегер задовољан је оствареним резултатима на досадашњим такмичењима која су превасходно била спортска. Школа је имала представнике на републичком такмичењу у пливању, а тек предстоје такмичења из предмета.

Основну школу „Краљ Александар I“ карактеришу бројне спортске активности које се у њој одвијају, постоји велики број секција и чести су разни турнири ученика свих узраста. Пре две године ученици ове школе на Малим олимпијским играма, на којима се такмиче сви основци из Србије, били су у две дисциплине најбољи, што је изузетан  резултат. Државни прваци су екипно, пре две године, били и шахисти чија је секција такође понос ове школе. Директор Сегер дао нам је и ексклузивну информацију да се 21. јануара покреће одбојкашка лига свих основних школа са територије Града.

-Некада је у Пожаревцу постојало изузетно „јако“ одбојкашко такмичење и желимо да повратимо овај ниво. Креће „кружни“  систем утакмица и очекујем да за две до три године Пожаревац оствари изузетне резултате на нивоу Републике.

Од локалне самоуправе око 5 милиона 

У прошлој календарској години буџет је извршен скоро стопроцентно, све планиране активности су реализоване.

– Оплеменили смо школу новим бојама, заменили  део дотрајалих клупа, офарбали конструкције на њима. Највећи део средства утрошен је на фасаду, а реч је о новцу добијеном од Европске инвестиционе банке и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, док је за радове унутар школе средства обезбедила локална самоуправа, каже директор Сегер и додаје:

– Наставили смо са опремањем кабинета, за сада имамо 12 мултимедијалних кабинета, а циљ нам је да свака учионица има интерактивну таблу, лаптоп и видео бим. Надамо се да ћемо то успети да остваримо у овој и наредној години.

Када је реч о овогодишњим инвестицијамаима пуно је планова, али приоритет је реконструкција тоалета и канализације, уређење дворишта, као и кишна канализација за шта се део средстава очекује од локалне самоуправе, док ће школа конкурисати пројектима за опремање и реновирање и код других инвеститора.

– Визију савременије школе имамо, каже директор Сегер. Од локалне самоуправе очекујемо средства од око пет милиона динара који би пре свега била опредељена за реконструкцију тоалета и канализације унутар школе. План је да се тоалети дограде и уреде на најсавременији начин, употребом сензора.

Програми за смањење вршњачког  насиље

 Основна школа „Краљ Александар“ може се похвалити     потпуном  покривеношћу адекватним наставним особљем, као и тиме да слога краси колектив. То показује и једна не тако честа активност. Наиме,  активан је хор колектива школе који ће и ове године организовати концерт.

– Ту атмосферу пријатељства преносимо и на ученике и трудимо се да сведемо вршњачко насиље на минимум. Наш задатак је, у том смислу, да припремимо програме и деци омогућимо различите изворе образовних  и васпитних садржаја, али и забаве којима се ствара позитивна клима. Град Пожаревац  један  је од првих градова у  Србији, који је  формирао централни Савет родитеља у коме седе представници родитеља свих основних, средњих школа и вртића и од тог тела очекују се велики резултати. Најпре смо мапирали све делове града и школа у којима се одређена насиља дешавају, а затим следи деловање у смислу да ли би требало нешто оградити, осветлити, ставити семафор и друго. Одлична је сарадња са локалном самоуправом  и Полицијском управом, као и активом директора, али како би резултати били бољи потребни су нам родитељи, медији, и све надлежне  институције, закључује Горан Сегер.

                                                                                                                        Т.Р.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *