„Авантура у архиву 2“

Поделите

Пројекат „Авантура у архиву 2 – Миленијалци у Архиву“ коју је реализовао Историјски архив Пожаревац у сарадњи са основном школом „Краљ Александар I“ представљен је данас у Галерији савремене уметности.

Како је истакла др Јасмина Николић, директорка Историјског архива, пројекат је већ представљен на Међународној конференцији Интернационалног архивског савета која је одржана 25. септембра на Филозофском факултету у Београду.

Наташа Николић Гајић, помоћник директора школе „Краљ Александар I“ је навела да су ђаци школе заједно са наставницима учествовали у реализацији овог пројекта.

„Деца су пре свега током овог пројекта имала  образовну ноту у Архиву, затим за наше ученике који ће у будућности водити овај град и зато им треба отворити врата свих институција овог града“, рекла је Николић Гајић.

Идеја о сарадњи историјског архива најпре са вртићима, а затим и са школама је за сада реализована само у овом случају иако оваква идеја постоји и у плану међународних организација.

Задатак је био снимање видео клипова коришћењем архивске грађе у просторијама архива. Овај пројекат је намењен ученицима виших разреда основне школе „Краљ Александар I“, а у току је и реализација пројекта „Авантура 3“ који ће ускоро бити презентован.

Драгана Милорадовић Николић из Историјског архива, је рекла да је рад на што већој отворености архива била мотивација да се са оваквом врстом пројекта уопште и крене 2013. године, и то са пројектом Отворених врата.

„Током реализације пројекта ученици су посетили архив, изабрали теме и одмах се кренуло на саму реализацију, а ово данас је резултат“, истакла је Милорадовић Николић.

На данашњој презентацији уручене су захвалнице ученицима и наставницима који су учествовали у реализацији пројекта.

текст и део фотографија преузети са boom93.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *