,,Ако могу да бирам, бирам да комуницирам“

Поделите

Поводом Дечје недеље, у пожаревачкој Библиотеци, 3. октобра 2017. године, одржана је радионица ,,Ако могу да бирам, бирам да комуницирам“. Учествовали су ђаци 5. и 6. разреда ОШ ,,Свети Сава“, ОШ ,,Краљ Александар I“ и ОШ ,,Доситеј Обрадовић“. Радионицу је водила Славица Вучинић.

Циљ ове радионице је развијање вештине комуникације код деце, да они сами увиде основне проблеме у комуникацији, да се упознају с различитим начинима слушања који доприносе успешнијој комуникацији и повезивању са другим особама, односно наставку комуникације. Овакав рад са младима има више значајних задатака. Образовни задаци  су упознавање са појмовима добра и лоша комуникација, откривање препрека за успешну комуникацију и усвајање корака који воде ка правој комуникацији. Васпитни задаци су развијање сопствених ставова, лепих особина, примерног понашања, поверења и сарадње. Као резултат, остварени су функционални задаци: подстицање способности размишљања, памћења, слободног разговора и активног слушања.

Учесници друге радионице су били ученици 7. и 8. разреда ОШ ,,Краљ Александар I“ и ОШ ,,Свети Сава“. 

Оно што се могло приметити у раду са старијом групом јесте чињеница да тинејџери јесу стидљивији од својих млађих другара и теже показују оно што знају, али зато имају већу пажњу и боље схватају важност комуникације, да је  комуникација  оно што прави мост између нас и других људи и оно што нам омогућава да ту своју природу даље развијамо и унапређујемо.  Ефикасна комуникација је од великог значаја за многе области живота. Бити са другима је потреба која долази из урођене социјалне природе човека. Комуницирамо свакодневно, са породицом, пријатељима, партнером, сарадницима, па и са непознатим људима. Зато, квалитет комуникације одређује квалитет живота. Међутим, комуникација се не везује само за речи већ и за покрет, говор тела, израз лица, тон гласа и друге елементе невербалне комуникације које користимо свакодневно, чак и када тога нисмо свесни. Ђаци су видели из практичних вежби да и невербална комуникација игра значајну улогу у свеобухватној комуникацији. Можемо слободно рећи да човек повремено говори, али непрестано саопштава.
На самом крају, учесници су добили задатак да своја искуства и принципе пренесу својим другарима и својој породици

« од 6 »

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *