Весна Алексић на трибини у ОШ “Краљ Александар”

Поделите

У организацији Центра за развој локалних медија у ОШ „Краљ Александар I“ одржана је још једна у низу промоција и дебата у склопу пројекта „Књиге о којима се прича“. Ученицима ОШ „Краљ Александар I“ представила се Весна Алексић писац дечијих књига.

Последња књига коју је објавила Весна Алексић је књига из 2018. године у издању Креативног центра “Сазвежђе виолина”.

Она каже да су све њене књиге повезане са небом и да су ти наслови проистекли пре свега из опседнутости небом и смислом живота који иде ка горе, односно ка небу.

“Пошла сам од једне чињенице да свака звезда емитује музику. Девојчице које свирају виолину маштају о неком великом свету док смо ми буквално у мраку деведесетих и постављају сазвежђе као њихов сан да освоје свет својим виолинама. Ова књига говори директно о томе да нам уметност говори истину, а затим нам чини живот подношљивијим”, истиче Алексић.

Књига се ослања на догађаје из деведесетих, али мотив виолине се заснива на истинитом догађају из времена пада Берлинског зида. Како ауторка истиче не можемо да заборавимо догађаје из прошлости зато што се зло просуло на цео свет, али је то зло које су људи сами направили.

“Књигу пре свега треба да читају млади који нису то доживели, јер су у то време били деца”, закључује Алексић.

Весна Алексић бави се књижевношћу за децу и младе, а своје прве текстове написала је за Политику за децу.

До сад је објавила једанаест романа, дванаест књига приповедака и шест сликовница, а већина тих наслова доживела је више издања. Аутор је и монодрама, две позоришне представе и више радио-драма за децу, као и једне игране ТВ серије.

Добитник је бројних престижних награда из области књижевности за децу. Пише и у књижевној периодици о књижевности и приказује нове књиге за младе у часописима.

Креативни центар до сад је објавио десет књига Весне Алексић, међу којима су најпознатије: Крокодил пева, Дођи на једно чудно место, Ловац на маслачке и Цимет меда.

Пројекат „Књиге о којима се прича“ замишљен је као серијал књижевних промоција и дебата на којима се представљају писци и аутори занимљивих књига, али на којима се разговара о месту књиге у културној политици наше земље, позицији књиге у друштвеном животу и улози образовних институција медија и друштвених мрежа у популаризацији читања.

“Центар за развој локалних медија“ овај пројекат реализује уз подршку Града Пожаревца. Као посебан допринос пројекту, покренута је акција за прикупљање дечијих књига које ће се усмерити у хуманитарне сврхе.

преузето са http://boom93.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *