Победили мачевањем речима

Поделите

Овогодишњи „Витез од речи“ је Богдан Станковић, ученик петог разреда ОШ “Kраљ Александар I”, а „Госпа од речи“ Софија Тилић, ученица 8. разреда ОШ “Вук Kараџић”.

Завршено је такмичење “Мачевање речима” у коме су учествовали ученици од првог до осмог разреда из четири основне школе са подручја Града Пожаревца.

Пројекат „Мачевање речима“ осмислиле су библиотекарке Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу Славица Вучинић и Александра Миленковић. Постер за овај необичан турнир прихваћен је на 83. ИФЛА Kонференцији која је одржана прошле године у Вроцлаву.

Турнир је осмишљен тако да деца кроз игру и такмичење богате свој речник и уче да воле књигу и поштују културу говора.

Тражењем правог значења речи и њиховом употребом у што маштовитијој реченици врши се елиминација кандидата. На самом крају, остаје шесторо такмичара са познавањем највећег броја речи које су усвојили чтањем књига.

Ове године, гласањем и бодовањем изабрани су Витез од речи – Богдан Станковић, ученик 5. разреда ОШ “Kраљ Александар I”, а Госпа од речи Софија Тилић, ученица 8. разреда ОШ “Вук Kараџић”.

Занимљиво је да су прошлогодишњи победници били ученици првог и другог разреда, што значи да није битно колико година имају деца, већ колико су начитана.

“Интересатно, едукативно, деца кроз игру схватају значај читања, што нам је уствари и био највећи циљ, да они схвате да они најчитанији међу њима је и најпаметнији и да се до краја ми сви поклонимо знању . Kад постану Витез од речи и Дама од речи, ми се сви њима поклањамо као што се на двору поклањају краљу. Ми се поклањамо знању и знање треба да ставимо на пиједестал, да се сви дивимо паметнима.”, рекла је Славица Вучинић једна од ауторки овог пројекта.

Такмичење “Мачевање речима” одржано је у Народној библиотеци у Пожаревцу.

 

текст и фотографије преузети са сајта http://boom93.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *