Ученици у улози научника

Поделите

текст и фотографије преузете са boom93.com

Под називом „Теорија води, експеримент одлучује“ у основној школи „Kраљ Александар I“ у Пожаревцу настављен је сајам науке, који су прошле године иницирали ученици тадашњег IV3.

Заменица директора школе, Наташа Николић Гајић рекла је да је сајам науке наставак приче од прошле године, те да школа покушава да прати ученичка интересовања и у смислу квалитета нађе најзанимљивије садржаје за анимирање деце.

Желимо да деци приближимо школу у неком другом светлу, да их анимирамо да се што више труде да праве добре приче и истовремено уче. Паралелно када радимо и облик наставе који је иначе традиционалан и на овакав начин, онда добијемо најбољи могући квалитет“, каже Гајић Николић. Ове године формирана и секција за промоцију науке за ученике од петог до осмог разреда.
„Наставница Љиља Томић и ја заједно водимо секцију. Она није класична, већ организујемо мини пројекте као што је овај сајам науке. Прикључили су нам се и ученици старијих разреда, набавили смо и мало више материјала и надам се да ће то постати традиција.“
Иначе, 7. новембар је Светски дан науке, те је школа уклопила сајам науке управо на овај дан. Гајић Николић најављује и пројекте из других области.
Директор школе, Горан Сегер рекао је да на овај начин ученици теорију коју уче могу практично применити кроз експерименте. Он се нада да ће ово постати традиоционално и да ће се организовати годинама.
„Захвалићу се ученицима V3 који су прошле године дали иницијалну капислу и на овакав начин се организовали“, рекао је Сегер.

Преко 50 ученика учествовало је у око 20 различитих експеримената на четири пункта постављенa у холу школе.

Ученик V3, Павле данас је представио три огледа. Он каже да је гледање крви, луковице и бактерија са коже врло занимљиво, а ту је и експеримент претварања из течног у чврсто стање, уз помоћ воде и густина, као и гашење упаљене свеће уз помоћ угљен диоксида и соде бикарбоне.
„Дошли су многи ученици и јако им се допало, већина је била код мене зато што су моји огледи најзанимљивији“, каже Павле самоуверено.

Јелена је са својим другарицама извела експеримент које су назвале „Вулкан кока коле“. Он се изводи уз помоћ ментол бомбона.
„Убацимо ментос бомбоне у кока колу и то све испршти као вулкан“, каже Јелена и додаје да за разлику од неких опаснијих огледа, овај „вулкан“ деца могу да пробају и код куће.

Наташа Николић Гајић најавила је да ће ученици V3 ићи на фестивал науке који се одржава од 14. до 17. децембра у Београду. Они су се пријавили на фестивал и добили свој штанд на коме ће на лицу места снимати и монтирати филмове. Гајић је додала да је ово потпуно нова идеја и начин на који може да се учи.
Подсетимо, прошле године су ученици IV3 ове школе самоиницијативно и уз подршку тадашње учитељице Наташе Гајић Николић први пут организовали мини сајам науке и тако показали да учење може да буде занимљиво и на један посебан и другачији начин организовано.
„Ово је први пут без икаквог повода да су сами дошли на идеју да организују сајам” рекла је тада Николић Гајић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *