Светски дан посвећен особама са Дауновим синдромом

Поделите

Поводом обележавања Светског дана посвећеног особама са Дауновим синдромом, у понедељак,  у 21. марта 2016.године, ученици млађих разреда ОШ „Краљ Александар I“ су са својим учитељицама учествовали у шетњи градом заједно са децом која имају Даунов синдром. Догађај је реализован са удружењем 8. дан.

Светски дан особа са Дауновим синдромом установљен је 2006. године.

Начин на који је дете прихваћено у породичном кругу, позитивно утиче на развој комуникације, усвајање дневних животних вештина и успешније уклапање у социјално окружење. Подршка шире друштвене заједнице неопходна је како би се оваквом детету омогућило да социјалне интеракције оствари и ван породичног круга.

Људи са Дауновим синдромом не траже лек, већ желе да буду прихваћени и право да буду као остали.

Тим поводом људи широм света облаче распарене, шарене чарапе које симболизују њихову различитост. Ова једноставна симболика помаже сензибилисању и освештавању друштва о особама са Даунов синдромом.

Свака личност детета је другачија, па је веома важно не стварати стереотипе о особама које имају Даунов синдром. Људи који имају овај синдром теже ка топлој, љубазној, веселој личности, упркос сталним изменама на њиховим лицима.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *