ШКОЛА „КРАЉ АЛЕКСАНДАР I“: Осам деценија образовања

Поделите

Протекла година у Основној школи „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу памтиће се као година у којој су наставне активности реализоване у складу са планом и програмом. Богат садржај, ангажовање самих ученика и запослених, као и признања која су стизала на адресу школе, били су повод да разговарамо са директором Гораном  Сегером. Са многобројних републичких такмичења ученици „Краља“ донели су вредна признања, награде, дипломе, повеље…Само прошле године забележено је више од 250 пласмана од 1. до 3. места на разним нивоима такмичења. Из десет предмета ученици су учествовали на републичким такмичењима, а чак на девет освојили једно од прва три места на појединачним и четири на екипним надметањима.

Унутар саме школе присутан је тимски рад, створили смо атмосферу заједништва и основни циљ нам је да образујемо квалитетне младе људе који ће одавде успешно наставити даље школовање. У школи постоји велики број секција у којима се ученици ангажују према својим интересовањима и таленту. Учествовали смо на разним ликовним и литерарним конкурсима од Сомбора до Врања и свуда смо освајали једно од прва три места. Поред наставних, школа негује дијапазон ваннаставних активности, што указује да води рачуна о различитим потребама ученика и њиховим интересовањима. Сваки месец обилује активностима,  од презентација књига, школског часописа, Дана науке, до турнира у различитим спортовима, истиче директор школе.

РЕАЛИЗАЦИЈА ВИШЕ ПРОЈЕКАТА У 2019.

            Прошле године једна од најзначајнијих је била посета министра просвете Младена Шарчевића када је организовано саветовање о ученичким задругама које је окупило све директоре школа из Браничевског и Подунавског управног округа. У јулу, у присуству заменице министра просвете Весне Недељковић, одржан је састанак са директорима основних школа са територије Браничевског округа, на којем се говорило о резултатима завршног испита и активностима које су уследиле после тога.

ОШ „Краљ Александар Први“ остварује одличну сарадњу са Министарством просвете, Школском и Градском управом, Српском православном црквом, школама из уже и шире околине, јавним предузећима и многим институцијама, приватним предузећима и појединцима.

Горан Сегер

-Током прошле године уз помоћ локалне самоуправе реализоване су значајне инвестиције, почев од постављања олука, до легализације објекта која је у завршној фази. У 2019. години школа ће обележити 80 година постојања и рада, тако да ће ових дана бити конституисан Организациони одбор који ће бити задужен за реализацију активности. Само у току протекле године према Министарству просвете упутили смо седам пројеката и очекујемо да велики део и реализујемо. Ове године из градског буџета добили смо преко 5 милиона динара за потпуну реконструкцију четири тоалета у старом делу школе где наставу похађају ученици млађих разреда. После завршетка јавне набавке у фебруару, очекује нас увођење извођача у посао који је јако обиман и захтеван, јер ће бити уграђена најсавременија опрема из иностранства. Покренућемо доста иницијатива и акција унутар школе како би што више финансијких средстава прикупили и на тај начин побољшали услове рада ученицима и запосленима,наглашава Сегер.

Настављено је са опремањем кабинета, за сада постоји 13 мултимедијалних кабинета, а циљ је да до краја године свака учионица добије интерактивну таблу, видео бим и лаптоп.

-Доста пажње посвећујемо и безбедности ученика, тако да поред разних предавања, у сарадњи са Полицијском управом организујемо трибине и с тим у вези, реализује се протокол са ученицима четвртог, шестог и од ове године првог разреда. Наш тим превентивно се састаје и радимо у циљу стварања што бољих услова, имамо потпуну подршку локалне самоуправе и људи из непосредне околине школе. Прошле године у функцију смо ставили још један улаз који 30 година није употребљаван, захваљујући Граду који се постарао да тај део тротоара у Улици Чеде Васовића буде обезбеђен оградом и  адекватно осветљен. У наредном периоду у циљу осавремењавања наставе планирамо да све учионице адекватно опремимо интернетом како би се користили електронски дневници, уредићемо зборницу, холове, организоваћемо додатне садржаје унутар учионица, направићемо нову библиотеку, рекао је директор Горан Сегер. Иначе, у оквиру пројекта „Пут ка врху“ школи је уручена Повеља „Капетан Миша Анастасијевић“ као награда за примену савремених стандарда образовања.

 СЛОГА КРАСИ КОЛЕКТИВ

Данас ова образовна установа броји 912 ученика распоређних у 34 одељења, а ове школске године у клупе је сео 91 ђак првак. Резултати ученика – осмака на завршном испиту су изнад општинског, окружног и републичког нивоа и највећи број њих је уписао жељену средњу школу. Школа се може похвалити потпуном покривеношћу адекватним наставним особљем, као и тиме да слога краси колектив. Треба напоменути да се комплетно наставно особље редовно стручно усавршава путем семинара, трибина, струковних скупова. На основу самовредновања прате се потребе запослених и организују  интерне обуке за рад на паметним таблама, консултације…

            -У предстојећем периоду Организационом одбору биће представљене програмске активности и акције које школа планира поводом јубилеја – 80 година постојања и рада. Централна манифестација биће организована 16. децембра на Дан школе, када ћемо сумирати резултате и говорити о активностима које смо током 2019. године реализовали. Прва активност којом ћемо започети обележавање јубилеја јесте прослава Дана Светог Саве, најављује директор Горан Сегер.

                                                                                                Д.Динић

Текст преузет са www.recnaroda.co.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *