Пожаревачки трећаци доказали да вода живот значи

Поделите

У време када је Пожаревац имао велики проблем са неисправношћу воде из градског водовода, настао је образовни филм који приказује како рад шљункара утиче на квалитет воде, како се вода пречишћава у кућним условима, како се анализира у градском Заводу за јавно здравље, а све је представљено у форми вести са прилозима које су деца радила. Трећаци су сами урадили читав посао, од идеје до финалне монтаже.

У изради филма учествовало је седморо ученика 3/3: Павле Гардашевић, Невена Митић, Милош Девић, Љубица Вукосављевић, Немања Митић, Клара Лисовски и Богдан Станковић, а координатор “пројекта” је била њихова учитељица Наташа Николић Гајић.

“Министарство просвете, науке и технолошког развоја и компанија „Zepter“ која се бави пречишћавањем воде расписали су овај конкурс баш у време када се Пожаревац суочио са проблемом неисправне воде за пиће. У складу са пропозицијама оформили су седмочлани тим деце која се и иначе баве филмом. Сваки ученик је дао свој предлог како филм треба да изгледа, а онда смо од свих тих идеја направили једну заједничку. На почетку смо се договорили да нам је важно да нешто научимо и да се добро забавимо, а да успут и направимо филм и конкуришемо, али без идеје да морамо нешто да освојимо. Међутим, ушли смо у првих девет у нашој категорији, а онда освојили и специјалну награду“, каже Наташа Николић Гајић.

Филм је снимао и монтирао Павле Гардашевић, деветогодишњак који је већ веома вешт са камером и рачунарским програмима за монтажу. Павле каже да није било баш лако јер су имали велике проблем због делова опреме која међусобно није била компатибилна и да је комплетна монтажа рађена неколико пута. Ипак, можда је баш због тога финална верзија тако добра да је освојила специјалну награду.

На конкурс за најбољи образовни филм на тему „Моћ воде“ је стигло 200 филмова у три категорије, а о најбољима је одлучивао трочлани жири, којим је председавао Миња Субота. За сада је извесно да ће филм “Вода живот значи” бити објављен на сајту компаније „Zepter“, али се зна да ли ће бити и конкретне награде. “Нисмо добили никакво обавештење да ли ће бити неке конкретне награде, као што је предвиђено за прва три места, вероватно ћемо добити неку похвалницу, али се зна да ће филм бити објављен”, каже Наташа Николић Гајић.

И ако “конкретна” награда изостане нећемо замерити компанији „Zepter“ јер је Пожаревац у међувремену решио проблем са пијаћом водом, али на рачун ове деце иду све похвале за идеју, рад и труд на овом пројекту. Браво!

 

текст и фотографија преузети са сајта http://boom93.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *