Завршено украшавање града

Поделите

ПОЖАРЕВАЧКА БАЈКА – 2. ДЕО

Данас је завршено украшавање града а тим поводом одржана је својеврсна конференција за медије на отвореном, тачније у центру града. На конференцији је била присутна Светлана Милутиновић, помоћница градоначелника за урбанизам, као и представници појединих школа које су активно учествовале у украшавању града.

Светлана Милутиновић је подсетила да се од прошле године кренуло са већим украшавањем града. Тада се, напоменула је, имало времена и средстава а ове године је ситуација била другачија. Укључио се већи број оних који су помагали, првенствено деца из школа и вртића и то из два разлога. Први је да се деци развије осећај припадности граду, а друга идеја је развијање еколошке свести и значају рециклаже.– Све школе и вртићи имали су један исти задатак, да направимо од Табачке чаршије улицу слаткиша. Један део средстава која су намењена за новогодишње украшавање, утрошена су за куповину материјала који је подељен школама. Када сам радила идејно решење одабрала сам неке две опције. Углавном градови купују готове украсе, ја то нисам желела јер су много скупи и определила сам се за много захтевнију варијанту а то је да помоћу светлећих црева и стрингова нагласимо природне и постојеће елементе у простору а то су стабла, гране, жбуња, визуре. –казала је Милутиновић и додала да је поред улице слаткиша радила на појачању запостављених визура које су некада имале велики значај у урбанистичком погледу града Пожаревца. Једна од тих визура је и пролаз „Парма“, која је сада наглашена лустерима направљеним од пластичних флаша који су остали од Љубичевских коњичких игара. Што се тиче јелки и ирваса на тргу, они су од прошле године и ове године се налазе на тој површини.

Када је Новогодишњи и Божићни вашар у питању, ове године одлука је да буде на Старом корзоу јер је улица амбијентално пригодна за тако нешто, казала је помоћница градоначелника и напоменула да што се тиче историје града Пожаревца, ту су некада биле занатске радње тако да се и та прича наставља. Парк је такође окићен, освежен лампионима са стринговима, те је и он добио нову димензију.

– Деца су еуфорично прихватила све ово. Организовали смо их, доносили су сами флаше и секли их. Све смо радили у време паузе и сви наставници су били укључени како је ко имао паузу и ко је желео, остајао је и после наставе. – казала је Весна Покимица, наставница техничког образовања у ОШ „Краљ Александар I“. Сличног мишљења је и Мила Милојевић Стојиљковић учитељица из ОШ „Свети Сава“.

– Не памтим да се у последње време појавио неко ко је успео овако да нас мотивише и уједини. Ова градска декорација није била такмичарског карактера али је у нама пробудила тај такмичарски дух и новогодишњу еуфорију свакако. Скривали смо своје идеје, тема је негде била јединствена за све, материјали су били у основи исти али у нама се пробудила жеља да дамо максимум и да улепшамо то на најбољи могуци начин. – навела је учитељица Мила.

– Нама је била част учествовати у овом пројекту и помоћу свих наших запослених, директорке и мајстора успели смо да одрадимо све што је требало. – казала је Марија Спасић, васпитачица из ПУ „Љубица Вребалов“.

Нама је остало да све ово горе наведено прикажемо фотографијама у галерији испод, али вам свакако препоручујемо да чим падне први мрак и сами прошетате градом, свакако нећете зажалити.

Преузето са http://www.hitradio.rs/vest/8174/pozarevacka-bajka-2deo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *