Јована Пантић

Поделите

Јована Пантић, ученица осмог разреда Основне школе „Краљ Александар I“, освојила је прво место на Републичком такмичењу државног првенства истраживачких радова основаца у Бору. У научно–истраживачком раду „Микробиолошке чаролије школе“, Јована је за циљ имала да утврди микробиолошки састав ваздуха у школи и да ли постоје патогени микроорганизми штетни по здравље.

Експеримент је рађен у сарадњи са Заводом за јавно здравље Пожаревац, одакле је ученица добила потребне материјале, као што су крвни агар, сабуро подлоге, Петријеве шоље. Добијеним резултатима је утврђено да је микробиолошки састав ваздуха школе задовољавајући јер нису нађени патогени микроорганизми штетни по здравље ученика.

Јована нам је рекла да је инспирацију добила јер на нашем говорном подручју нема много литературе на ову тему и јер је пажња јавности много више посвећена значају квалитета ваздуха на отвореном, док је значај квалилтета ваздуха у затвореном занемарен. Такмичење је одржано у Регионалном центру за таленте у Бору. Ученица је такође полагала и тест из методологије писања научно – истраживачког рада. Републичком нивоу такмичења претходили су општински и окружни ниво. Јована је истог дана освојила и максималних 100 поена на Окружном такмичењу из Географије које је због поклапања ова два такмичења радила у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Бору. Ученица је своју школу и град Пожаревац представила у најлепшем светлу међу свим градовима Републике Србије. Ученицу су припремали професор биологије Владимирка Страхинић и географије Виолета Рајић. Велики допринос дао је и директор школе Горан Сегер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *