Дан планете Земље обележен и у Пожаревцу

Поделите

У ОШ „Краљ Александар I“, данас је обележен Дан планете Земље. Организатори дешавања су Град Пожаревац, еколошко удружење „Пријатељи Чачалице“ и ОШ „Краљ Александар I“.
Уместо на Чачалици, као претходних година, због лоших временских прилика, манифестација је приређена у ОШ „Краљ Алeксандар I“. Овогодишња тема је „Рецимо профиту не, да заштитимо Земљу“.
Истичући задовољство што је ове године школа домаћин манифестације, директор Горан Сегер је рекао, да је планета Земља наша прва мајка и да се о њој треба доста старати, али и да оваква обележавања треба чешће организовати.“Ми ћемо се потрудити да са ученицима имамо више таквих активности, да нам сваки дан буде дан за планету Земљу, првенствено рециклирањем, а потом и другим активностима које утичу на очување животне средине”.
Један од најбитнијих дана везаних за екологију, дан којим се обележава наша борба за очување животне средине је управо данашња манифестација.

“Много људи није свесно да је планета Земља једино место где човек може да живи и да морамо водити рачуна о томе како нам изгледа животна околина. Иако је средина априла, веома је хладно, дешавају се климатске промене на глобалном нивоу, а бескомпромисно трошење реурса довело је до ситуације у којој се налази наша планета. Свако мора да да неки свој допринос, да утиче на друге јер је суштина да смо много напредовали као човечанство, као што је комуникација, медицина и саобраћај али најдаље смо отиши са загађењем воде, вазуха и земљишта, а то нам је основа живота. Без интернета и телефона можемо али не и без воде и ваздуха”, рекао је приликом обраћања Владимир Петровић, члан већа задужен за урбанизам и заштиту животне средине.
По речима Драгише Марјановића председника Еколошког друштва „Пријатељи Чачалице“ завршен је један циклус у коме су учествовале све школе са територије града Пожаревца. У другом циклусу од ове године прикључила се и ОШ „Божидар Димитријевић Козица“ из Брадарца.„Обрађујемо теме које деца изучавају у оквиру биологије и екологије и њиховом презентацијом покушавамо да покренемо неке иницијативе да заштитимо планету земљу“.
Ученици свих школа са територије града, припремили су богат програм и транспаренте који осликавају и носе поруку – како заштитити планету Земљу са темом: „Рецимо профиту не, да заштитимо Земљу“.Манифестација је била и прилика да се преда и прелазна застава ОШ “Свети Сава”, која ће бити домаћин манифестације, наредне године.
У више од 150 земаља широм света, међу којима је и Србија, обележава се Дан планете Земље или Дан Земље, 22. април, у циљу повећања свести људи о угрожености животне средине.Стручњаци упозоравају да је човек својим деловањем довео до драматичног загађења животне средине и да је велики број биљних и животињских врста широм света пред изумирањем, што доводи до озбиљног нарушавања читавог екосистема и биолошке разноврсности.

текст и фотографије преузети са urbancityradio.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *